Sint-Antelinks

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Deelgemeente Sint-Antelinks
Straat
Locatie Sint-Antelinks (Herzele)

• Inventarisatie Herzele (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Beschrijving

De oudste vermelding luidt "Ransbecca" (1179, 1228) terug te vinden in Ransbeek, "Hof te Ransbeke", in welke omgeving de eerste parochiekerk zich bevond. Samen met Woubrechtegem behoorde Sint-Antelinks tot de 21 propre dorpen van het Land van Aalst.

Kleine, vrij landelijke gemeente (346 hectare, 629 inwoners) met golvend reliëf vooral naar de westkant toe. Huygeveldstraat als voornaamste straat met voornamelijk eind 19de- en 20ste-eeuwse bebouwing.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1894), reeks V, dl. I

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea