Oordegem

Beschrijving

Grote gemeente van 874 hectare met 9.260 inwoners, gelegen in een heuvelachtig landschap, doorsneden door de Grote Steenweg Gent-Brussel. Vroege woonkern (prehistorische en Romeinse vondsten); voormalige eigendom van de families Van Gavere en Van Mastaing; de abdijen van Affligem, van Gent en van Ename bezaten uitgestrekte domeinen: Papejanshof, Hof te Landegem, Hof te Schoot en Hof te Ossebroek; deze hoeven zijn belangrijke inplantingen gebleven. Heterogene bebouwing in de dorpskern en langs de Grote Steenweg, naar de dorpskom toe. De gehuchten ten noordwesten en ten zuidwesten bewaren fraaie landschappen lichtgolvend met bomen en verspreide hoeven; ten zuidoosten doorsneden door de autosnelweg Oostende-Brussel.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1900), reeks V, dl. III
  • Parochiekerk St.-Martinus, zie Dorp, p. 582

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle