Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Breedhuizen onder zadeldak (pannen) met bepleisterde, beschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Nummer 52, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen; lijstgevel op uitgewekte arduinen sokkel met keldergaten, verlevendigd met lijst- en paneelwerk, kordonvormende lekdrempels en houten kroonlijst op versierde klossen en tandlijst. Rechthoekige, strak omlijste muuropeningen, op de verdieping vermeerderd met waterlijst en centraal driezijdg fronton op consooltjes.

Nummers 54-56, twee soberder uitgewerkte woningen van vier traveeën en twee bouwlagen + mezzanino. Getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting met cartouchevormige sleutel en fijne gietijzeren leuningen. Aangepaste benedenverdieping.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle