Pollare

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Deelgemeente Pollare
Straat
Locatie Pollare (Ninove)

• Inventarisatie Ninove (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Beschrijving

Middelgroot dorp van 355 hectare en 1.043 inwoners. Ten noordwesten, begrensd door de Dender, gelegen op de steile rechter helling van de Dendervallei. Zeer oude woonkern; heerlijkheid behorend aan de families Van der Aa en de Vos; in 1487 deel uitmakend van de heerlijkheid van Wedergraete. Het dorp krijgt een toenemende woonfunctie: de helling van de Dender met het fraaie uitzicht, wordt snel ingepalmd door nieuwe bouw.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1900), reeks V, dl. III

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea