Sint-Lievens-Houtem

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Deelgemeente Sint-Lievens-Houtem
Straat
Locatie Sint-Lievens-Houtem (Sint-Lievens-Houtem)

• Inventarisatie Sint-Lievens-Houtem (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Beschrijving

Grote, dichtbevolkte gemeente van 767 hectare met 4.393 inwoners, gelegen in een sterk golvend landschap met talrijke beekdepressies. In 976 gesplitst in twee delen: een deel onder het beheer van de Sint-Baafsabdij, een ander deel behoorde tot het Land van Aalst, met een eigen vierschaar. In de middeleeuwen, belangrijke Sint-Lievensbedevaart en jaarmarkt, ingericht op Paasmaandag ter herdenking van het overbrengen van de relieken van Sint-Lieven van Sint-Lievens-Houtem naar de Sint-Baafsabdij (Gent). Talrijke misbruiken brachten Karel V ertoe deze bedevaart af te schaffen. Naar Balegem, Oosterzele en Landskouter toe: zandsteengroeven (Balegemse steen) en zavelputten. Dichte bebouwing, voornamelijk uit eind 19de- tot begin 20ste eeuw. Fraaie landschappen naar de uithoeken toe: onder meer Hondshuffel met stenen Christus aan het kruis omringd door lindebomen langs een veldweg. Gehucht Bockstaele: gesloten en semi-gesloten hoeven met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, uit eind 19de- tot begin 20ste eeuw. In de dorpskom, achter het gemeentehuis, textielfabriek (Fabriekstraat) en sociale woningwijk (Olmen- en Beukenlaan).

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1895), reeks V, dl. V.
  • VAN DEN ABEELE-BELLON R., Sint-Lievens-Houtem, in Toerisme in Oost-Vlaanderen, 1967/2, p. 26-29.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea