Herenhuis Versteylen-Dufour

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout
Straat Herentalsstraat
Locatie Herentalsstraat 66, Turnhout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Turnhout (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Turnhout (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Versteylen-Dufour

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Herenhuis Versteylen-Dufour

Deze bescherming is geldig sinds 19-04-1999.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Herenwoning Versteylen-Dufour, zie cartouche met initialen, heden bewoond door de gasthuiszusters van Sint-Elisabeth. Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met spitse dakkapelletjes (leien), in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1892 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.

Lijstgevel van bak- en natuursteen op hoge arduinen sokkel met betraliede, segmentbogige keldervensters; rijkelijk versierde voorgevel met contrasterende speklagen, kordons, diamantkoppen, sierankers, balustrades onder de vensters van eerste en tweede bouwlaag en een borstwering met bolornamenten op de derde; gevelafsluiting met houten kroonlijst op modillons.

Risalietvormende middelste travee verhoogd met druk bewerkte halsgevel voorzien van gevelsteen met inscriptie Anno 1892 en cartouche met opschrift "Hier was 't Leemen Huysje"; op de bel-etage met monumentale erker en balkon met typische versieringen naar renaissancepatroon: wortels, leeuwenkoppen, cartouches, geringde deelzuiltjes, sierbollen,... Rechter bovenhoek met driekwartronde arkel onder ingesnoerde polygonale spits. Getrapte zijgevels met ankers.

Rechthoekige vensters met arduinen onder-, tussen- en bovendorpels en ontlastingsboog, op de bel-etage vermeerderd met een waterlijst; alleen het kruisvenster in de top is afgewerkt met hoofdgestel en fronton. Rondboogpoort onder geprofileerde waterlijst met diamantkoppen; originele houten vleugeldeur met panelen en bovenlicht.

Soberder achtergevel van zes traveeën; verankerde baksteenbouw met uitspringende middelste travee, een uitbouw met vijfzijdige veranda onder plat dak aan zuidzijde en haakse noordelijke uitbouw onder zadeldak. Getoogde vensters met sleutel en hoekstenen van natuursteen; één rechthoekig bovenvenster en rondboogpoort, zie voorgevel, met geëtst glas. Later ingebrachte dakkapellen.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Huizen algemeen, 1892, dossier 5.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 25, 111.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1997

Relaties

maakt deel uit van Herentalsstraat

Herentalsstraat (Turnhout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.