Godveerdegem

Beschrijving

Oudste benaming "Gotferthengem" (1176). Vermelding van de heren van Godveerdegem in de 13de eeuw. Afhankelijkheid van de heerlijkheid, later baronie, Zottegem. Kleine gemeente (327 hectare) sinds 1970 toegevoegd bij Zottegem. Dorpscentrum: verbreding van de Tweekerkenstraat tot het Sint-Paulusplein met inplanting van de parochiekerk. Een reeks boerenhuizen zijn typisch voor de 19de-eeuwse woningbouw van een deel van Zottegem namelijk éénlaagse baksteenbouw afgedekt met zadeldak en voorzien van getoogde of uitzonderlijk rechthoekige vensters en getoogde deur, laatst genoemde gevat in een omlijsting van gesinterde baksteen.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1900), reeks V, dl. II, p? 17-18

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle