Sint-Goriks-Oudenhove

Beschrijving

Typisch landbouwersdorp van 853 inwoners (1972). In de 14de eeuw vermeld als "Sente Gheericx Houdenhove". Het dorp hing af van de baronie van Zottegem en telde twee heerlijkheden: het "Huis te Oudenhove" met omwald kasteeltje en "Ter Kraaien". Aan laatst genoemde herinnert het zogenaamde "Hof ter Kraaien" een mooi gelegen landelijke woning uit de 20ste eeuw.

Zeer landelijk karakter met bosrijke beekdepressies, heuvelachtig landschap en een opvallend groot aantal hoeven uit het vierde kwart van de 19de eeuw (type met losstaande bestanddelen en gesloten type) voornamelijk geconcentreerd in de Langen- en Verrendries, Slijpstraat en Ten Bosse. Onbewoonde Kortendries met calvariekruis (19de eeuw) midden de velden.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent), reeks V, dl. IV
  • DE SMET M., VAN DE PUTTE J., TULLEKEN M.-J., Gids voor de Vlaamse Ardennen, Oudenaarde, 1972, p. 90.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle