erfgoedobject

Villa Stoktschehof

bouwkundig element
ID
12085
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12085

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Stoktschehof
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Villa in cottagestijl met Anglo-Normandische inslag naar ontwerp van Antwerps architect F. Vaes van 1934, omgeven door met gras begroeide en beboomde tuin palend aan Koningin Astridlaan.

Langgestrekt hoofdgebouw met onregelmatig grondplan en twee bouwlagen onder complex leien schilddak, uitgerust met dakkapellen en typische schoorstenen. Kenmerkend voor de cottage is het contrast tussen de bakstenen onderbouw en de bovenbouw in vakwerk, de afwisseling van lijst- en puntgevels, de speelse gevellijn met verschillend uitgewerkte erkers, aanbouwsels, overkragingen, onder meer het mooie opengewerkte portaal, de rechthoekige vensters met glas in lood. Het linker gedeelte bevat de hoofdinkom met aansluitende salons, het rechter de dienstingang met keuken, ontbijtkamer en eetzaal.

Achterzijde met niet overdekt bakstenen terras.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1934, dossier 269.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Stoktschehof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12085 (Geraadpleegd op 23-04-2021)