Sigarenfabriek Meeuwesen-Quinet

Beschrijving

Voormalige sigarenfabriek Meeuwesen-Quinet, opgericht in 1875-1876, wegens uitbreiding circa 1890 verhuisd naar Kadasterstraat; na de Eerste Wereldoorlog stopgezet en omgevormd tot negen privé-woningen (spiegelbeeldschema).

Symmetrisch opgebouwd complex van zeventien traveeën en twee bouwlagen onder één doorlopend schilddak (mechanische pannen), in eclectische stijl van circa 1890.

Bakstenen lijstgevels met knipvoegen, horizontaal gemarkeerd door arduinen banden, gevelbreed gecementeerd fries en ver overstekende kroonlijst, verticaal door sierankers en segmentbogen voor elke travee. Risalietvormende middelste travee afgebakend door lisenen met topstuk, tuitgeveltje, sierbollen, op de begane grond geopend met brede korfboog in arduinen hanenkamomlijsting, op de bovenverdieping met pseudo-kruiskozijn en rondboogvenster in spaarveld.

Voorts, getoogde vensters met hoekstenen en sleutel en rechthoekige met latei; een aantal vensters op de begane grond zijn verbouwd tot deur, de voormalige poort vervangen door een beglaasde pui met vensters en deur.

• BAETENS R., Industriële revoluties in de provincie Antwerpen, onder leiding van BAETENS R., Antwerpen, 1984, p. 230-231.
  • S.R.R., Fabriek "zonder mekanieken", in Laatste Nieuws, 17 augustus, 1993.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle