Mulken

Beschrijving

Vermeld in 1294 als Mulkis. Tijdens het Ancien Régime was Mulken een zelfstandige gemeente van de stadsvrijheid Tongeren. Een leen van de Luikse kerk, waarvan de oudst gekende heer ridder Daniël van Mulken is (13de eeuw). De heren van Mulken bezaten hier een burcht (zie De Locht). Achtereenvolgens in bezit van de families Schimper (1340), Morken (1398), Pallant (1423), Wellen (1429), Wideu (1431), Elderen (1485), Bentinck (1588), Herckenrode (1598), Bussy (tot eind 18de eeuw).

In het dorp bevonden zich een laathof en een brouwerij. De Sint-Gilliskerk of Sint-Egidiuskerk was een kwartkapel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Tongeren, bediend door een rector; laatstgenoemde wordt reeds in de 11de eeuw vermeld.

Zeer kleine dorpskern rondom de Sint-Gilliskerk en aan de Dorpsstraat.

• BAILLIEN H., Het leengoed Mulken, (Het Oude Land van Loon, 3, 1948, (17-25;38-45).
  • PAQUAY J., Les paroisses de l'ancien concile de Tongres y compris les conciles de Hasselt et Villers-L'Evêque démembrés du même concile, (Bulletin de la Sociètè d'Art et d'Histoire du Diocèse de Liège, 18, 1909, p.85-87).
  • SEVERIJNS P., Een greep uit de geschiedenis van de kerkdorpen, in: 2000 jaar Tongeren. 15 vóór Chr. tot 1985, Hasselt, 1988, p.204-205.
  • THYS C., Le Chapitre de Notre-Dame à Tongres, III, Antwerpen, 1889, p.352-365.
  • ULRIX E. & PAQUAY J., Glossaire toponymique de la ville de Tongres et de sa franchise, (Bulletin de la Société scientifique et littéraire du Limbourg, 25, 1907, p.273-367).