Borlo

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Deelgemeente Borlo
Straat
Locatie Borlo (Gingelom)

• Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Beschrijving

Voor het eerst vermeld in 1065 als Burlon (Germaans: burgon en lauha: berkenbosje). Haspengouws leemplateau met golvend reliëf, doorsneden door de Cicindria.

Vermeld in 1065 wanneer Alberon, bisschop van Metz, het grondgebied onder Sint-Truidense voogdij plaatste. In 1263 komt de rechtsmacht aan de graven van Loon, later ook de heerlijke rechten. Het tiend- en begevingsrecht bleven bij de abt van Sint-Truiden.

Thans gaaf bewaard kerndorp in een golvend Haspengouws landschap. Centraal, op een dominerende heuvel, de Sint-Petruskerk en pastorie. Ten noordoosten, langwerpig rechthoekig dorpsplein met concentratie van imposante bakstenen vierkanthoeven uit de 19de eeuw; ten noordwesten van het dorpsplein loopt de weg Sint-Truiden - Borgworm (Bergstraat). Ten zuidoosten op de grens van het dorp (Thewitstraat nummers 10 en 17) twee belangrijke vierkanthoeven uit de tweede helft van de 17de en tweede helft van de 18de eeuw. De Cicindria kruist ten noordoosten het dorpsplein, ten noordwesten de vroegere abdijmolen (1652). Ten zuidwesten op de rand van het dorp, de gesloten bakstenen hoeven van het geslacht Ulens, van 1645 (Bergstraat nummer 10).

Buiten de dorpskern, ten zuidoosten, aan de weg naar Jeuk (Statiestraat), sinds 1900 oprukkende lintbebouwing; ten noordoosten daarentegen, aan de Nieuwstraat, nog enkele gesloten bakstenen hoeven uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Oppervlakte (1970): 424 hectare. Inwonersaantal (1970): 783. In 1971 opname van Muizen, Buvingen en Kerkom.