Buvingen

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Borlo
Straat
Locatie Borlo (Gingelom)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gemeente op het Haspengouws plateau, met golvend reliëf, aan de Cicindria. Vermeld in 929 als Bovoignon (Germaans Babingam, bij de lieden van Bubo).

Eertijds bezit der abdij van Sint-Truiden; schepenbank (samen met Borlo) in beroep bij het Hof van Vliermaal. De Sint-Trudokerk, gesticht door de abdij van Sint-Truiden ligt met haar ommuurd kerkhof centraal op een heuvel in het dorpscentrum; opvallend is de vroeggotische toren in baksteenbouw, die het dorpsbeeld domineert.

Met uitzondering van de weinige restanten van een grote gesloten hoeve uit de 17de - 18de eeuw ten noorden van de kerk, vrijwel volledig recente woningbouw in het dorpscentrum.

Op de grens van het dorp, ten zuiden, imposante bakstenen vierkanthoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw. Oprukkende lintbebouwing aan de Truilingenstraat ten zuiden en de Mielenstraat ten oosten. Na 1970 opgenomen bij Borlo.

  • SIMENON G., Notes pour servir à l'histoire des paroisses qui dependent de l'abbaye de Saint-Trond, Liège, 1908, pagina's 51-54.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Borlo

Borlo (Gingelom)

omvat Boerenwoning

Truilingenstraat 48, Gingelom (Limburg)

omvat Hoeve Terwing

Truilingenstraat 85, 85A, Gingelom (Limburg)

omvat Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstand

Gravelostraat zonder nummer, Gingelom (Limburg)

omvat Parochiekerk Sint-Trudo

Sint-Trudostraat 4, Gingelom (Limburg)

omvat Pastorie van de Sint-Trudoparochie

Sint-Trudostraat 1, Gingelom (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.