Beschrijving

Hoeve bestaande uit een achterin gelegen woonstalhuis met 18de-eeuwse kern, een aan de straat palende langsschuur van 1867 (nok loodrecht op het woonstalhuis) en enkele bijgebouwen, onder meer het vroeger wagenhuis, nu schaapskooi ten westen van het erf.

Verankerd bakstenen boerenhuis onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen) met aan erfzijde enkele uitbouwsels, onder meer varkenskot, en een klimmend dakvenster boven de staldeur; woongedeelte met aan straatzijde rechthoekig beluikte vensters met arduinen dorpel, latei en ontlastingsstrek; voorts verschillende veelal aangepaste muuropeningen. Noordelijke zijpuntgevel met vlechtingen en oorspronkelijk houten kozijnraam. Aangepast interieur, evenwel met bewaarde ten westen gelegen opkamer en kelder.

Monumentale tweebeukige langsschuur van zeven traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), voorzien van arduinen gedenksteen met inscriptie C.F. 1867. Verankerde, bakstenen lijst- en puntgevels, geritmeerd door lisenen en spaarvelden, kleine rechthoekige luiken met houten boven- en onderdorpels en een oculus in de top; rechthoekige schuurpoorten onder houten latei. Gebinte met pen- en gatverbindingen en telmerken.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle