Kermt

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Kermt
Straat
Locatie Kermt (Hasselt)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gemeente, gelegen op de overgang Kempen - Vochtig Haspengouw, aan de Demer. Loonse heerlijkheid, achtereenvolgens in het bezit der geslachten de Hardaemont (tot 1390), de Berlemont (tot 1603) en de Stockem. Parochie met patronaats- en tiendrecht sinds 1218 in bezit van de abdij van Herkenrode; in 1629 zelfstandige parochie.

Eertijds straatdorp ontstaan aan de weg Hasselt - Diest (Molenstraat - Diestersteenweg - Herstraat) met kerk en verdwenen kasteel op de noordwestelijke en noordoostelijke hoek van het kruispunt met de weg Stevoort-Stokrooie (Kermtstraat en Koorstraat). Aan de zuidkant van het kruispunt, belangrijke afspanningen waarvan slechts een bewaard bleef. Buiten het dorp lagen cijnshoven waarvan verschillende behouden: de "Holrakkerwinning" ten noorden van het dorp, het Sint-Truidense leengoed "Veldeken" met de "Veldekensmolen" ten noordwesten, op de Demer, en het grootleen "Ten Roye" ten zuiden van het dorp.

Pas na de Tweede Wereldoorlog maar voornamelijk tijdens de zestiger en zeventiger jaren veranderde deze landelijke gemeente vrijwel volledig van uitzicht en werd forenzengemeente bij de provinciehoofdstad Hasselt: het noordwestelijk kwartier werd volledig verkaveld en van nieuwe woningen voorzien, evenals het zuidwestelijke, met de nieuwe woonwijk "De Willemer", en het westen, ten noorden en zuiden van de Molenstraat. Alleen het noordwestelijk deel bij de Demer en het zuidoostelijk deel (het Herkenrodebos) bleef slechts gedeeltelijk van deze woonuitbreiding gespaard. Vandaar dat, met uitzondering van het noordwestelijk deel, van de oorspronkelijke bebouwing in vakwerk weinig bewaard bleef terwijl in het dorp de laatste resten van het feodale kasteel (uit de tweede helft van de 18de eeuw) - tot dan gebruikt als gemeentehuis - gesloopt werden om een kunstmatig rechthoekig dorpsplein te creeren. De nog voorkomende vakwerkconstructies van het Vochtig-Haspengouwse type gaan van langgestrekt tot gesloten aanleg.

Oppervlakte: 704 hectare. Inwonersaantal (1976): 5.012.

  • DE CORSWAREM G., Documents concernant la seigneurie de Kermt (Bulletin de la Société scientifique et littéraire du Limbourg, XIV, 1878).
  • S.N., Kermt, Monografsche Schets, s.l., 1965.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Hasselt

Hasselt (Limburg)

omvat Burgerhuis

Koorstraat 6, Hasselt (Limburg)

omvat Diestersteenweg

Diestersteenweg (Hasselt)

omvat Hoeve Holrakkerwinning

Monninxstraat 1, Hasselt (Limburg)

omvat Hoeve met losse schikking

Oude Holrakkerstraat 7, Hasselt (Limburg)

omvat Hoeve Quintenswinning

Holrakkerstraat 48, Hasselt (Limburg)

omvat Kermtstraat

Kermtstraat (Hasselt)

omvat Landarbeiderswoning

Oude Holrakkerstraat 1, Hasselt (Limburg)

omvat Langgestrekte hoeve

Oude Holrakkerstraat 2, Hasselt (Limburg)

omvat Lummense Kiezel

Lummense Kiezel (Hasselt)

omvat Rijkelstraat

Rijkelstraat (Hasselt)

omvat Spalbeek

Kermt (Hasselt)

omvat Tuilterstraat

Tuilterstraat (Hasselt)

omvat Tuin en dreef van de Holrakkerswinning

Monninxstraat 1 (Hasselt)

omvat Tweegezinswoning

Koorstraat 8-10, Hasselt (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.