Stokrooie

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Deelgemeente Kuringen
Straat
Locatie Kuringen (Hasselt)

• Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Beschrijving

Vermeld in 1154 als Stocherode (Germaans "stukka", stok, boomstronk en "roya", gerooid bos). Eertijds deel der heerlijkheid Vogelzang, onderworpen aan de schepenbank van Zolder. Na 1846 onafhankelijke gemeente, in 1970 gevoegd bij Kuringen.

Kapel afhankelijk van Kuringen; begevingsrecht bij de Heren van Vogelzang en tiendrecht sedert 1218 bij de abdij Herkenrode; na 1846 onafhankelijke parochie.

Eertijds straatdorp aan de aftakking van de vroegere baan Tuilt - Bolderberg, thans vervangen door de Nieuwe Weg (thans Stokrooieweg), aangelegd na het graven van het Albertkanaal. Oorspronkelijke bebouwing in het dorp vervangen door recente woningen. Enkele langgestrekte hoevetjes in Kempische vakwerkbouw. Thans forenzengemeente met nieuwe woonwijken ten zuiden van het dom en ten westen van de Stokrooieweg.

• DE CORSWAREM G.J., Anciennes limites et circonscriptions, Brussel, 1857, p. 275-276.