Bolderberg

Beschrijving

Voor het eerst vermeld in 1154 als Barraberg, zogenaamd naar de getuigheuvel, waarvan de naam thans gebruikt wordt voor de betiteling van een periode van het mioceen in het tertiair tijdperk.

Het gehucht vormde één der wagens van de vrijheerlijkheid Vogelsanck. Op kerkelijk gebied afhankelijk van de hoofdkerk van Hasselt, pas in 1840 als parochie erkend.

Eertijds straatdorp aan de weg Kuringen-Zolder, thans sterk expansief sinds de aanleg van de "Omloop van Terlaemen" op het gehucht Viversel (1963): villawijken ten zuiden van de omloop, tussen kanaal en Sacramentsberg. Nog enkele schaarse voorbeelden van Kempische langgestrekte hoeven in vakwerk. Merkwaardig landschap, gevormd door de Bolderberg en de bossen van Vogelzang en Terlaemen.

• DANIELS P., Bolderberg en zijne kluis, Hasselt, 1880.
  • DEPREZ A.-G., Bolderberg, Heusden-Zolder, 1977.