Kamp van Beverlo

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ bouwkundig geheel

Gemeente Leopoldsburg
Deelgemeente Leopoldsburg
Straat Chazallaan-Kamp, Graaf van Vlaanderenlaan, Guillaumelaan, Hechtelsesteenweg, Koning Leopold II-laan, Koning Leopold I-laan, Koningin Elisabethlaan, Koningin Maria-Henriettelaan, Prins Boudewijnlaan, Koning Albertlaan, Prinses Clementinelaan, Lemanlaan, Brialmontlaan, IJzerlaan, Zegeplaats, Malakofflaan, Gravin van Vlaanderenlaan, Koning Leopold III laan, Baron Rucquoylaan, Koningin Louisa-Marialaan, Ramskapellelaan, Steenstratelaan, Bernheimlaan, Michellaan, Chapelielaan, Merkemlaan, Antwerpselaan, Naamselaan, Stadenberglaan, Heppenstraat, Eenenslaan, Lt.Cormeaulaan, Delannoylaan, Roy de Blicquylaan, Brigade Pironlaan, Carabinierslaan, 5e Regiment Lansierslaan, Passendalelaan
Locatie 5e Regiment Lansierslaan 1-17, 2-14, Antwerpselaan 1-3, Baron Rucquoylaan 2-16, Bernheimlaan 1-13, Brialmontlaan zonder nummer, Brigade Pironlaan 1-19, Carabinierslaan 2-12, Chapelielaan 1-37, 2-6, Chazallaan-Kamp 2, Delannoylaan 1-39, 2-30, Eenenslaan 2-64, Graaf van Vlaanderenlaan 1-23, 2-60, Gravin van Vlaanderenlaan 1, Guillaumelaan 1-7, Hechtelsesteenweg 1-17, 2-16, Heppenstraat 1, IJzerlaan zonder nummer, Koning Albertlaan 1-3, Koning Leopold I-laan 1-9, Koning Leopold II-laan 1-3, 2-4B, Koning Leopold III laan 1-3, Koningin Elisabethlaan 1-1A, Koningin Louisa-Marialaan 1, 2-40, Koningin Maria-Henriettelaan 2-4, Lemanlaan zonder nummer, Lt.Cormeaulaan 1-31, 2-48, Malakofflaan 1-33, 2-24, Merkemlaan 1-13, Michellaan 2-8, Naamselaan 1-2, Passendalelaan 1-27, Prins Boudewijnlaan 2-8, Prinses Clementinelaan zonder nummer, Ramskapellelaan 1-9, 2-8, Roy de Blicquylaan 1-51, 2-92, Stadenberglaan 1-47, Steenstratelaan 1-7, 2-8, Zegeplaats zonder nummer (Leopoldsburg)
Status (deels) bewaard

• Adrescontrole bouwkundige gehelen (adrescontroles: 01-07-2009 - 31-08-2009).
  • Inventarisatie Leopoldsburg (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kamp van Beverlo

Beschrijving

Legerkamp, in de tweede helft van de 19de eeuw aangelegd naar plannen van baron P.E.F. Chazal en kolonel Demanet (confer inleiding Leopoldsburg). De vroegere kamparchitectuur verdween grotendeels bij de zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog; de resterende delen werden grondig aangepast of afgebroken, onder meer de gevangenistoren of "Malakofftoren". Het dambordschema en de rijke beplanting bleven echter behouden.