Kamp van Beverlo

bouwkundig geheel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kamp van Beverlo

Beschrijving

Legerkamp, in de tweede helft van de 19de eeuw aangelegd naar plannen van baron P.E.F. Chazal en kolonel Demanet (confer inleiding Leopoldsburg). De vroegere kamparchitectuur verdween grotendeels bij de zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog; de resterende delen werden grondig aangepast of afgebroken, onder meer de gevangenistoren of "Malakofftoren". Het dambordschema en de rijke beplanting bleven echter behouden.

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda