Straten

Beschrijving

Zeer oud gehucht, mogelijk ontstaan bij de oprichting van een Romeinse versterking aan de heirweg Tongeren-Tienen, die langs het gehucht loopt; als dusdanig is de nederzetting ouder dan de stad Sint-Truiden, doch bij de opkomst als bedevaartplaats van laatst genoemde ging de invloed van Straten ten gunste van Sarchinium verloren.

In de 12de eeuw, stichting van het benedictinessenklooster Sint-Trudodal, in de omgeving van de hoeve Engelbos (nummer 6); in de eerste helft van de 13de eeuw (mogelijk in 1221) verhuizen de geestelijken naar het klooster van Terbeek. Het huidige gehucht, gelegen ten oosten van de Naamsesteenweg, ten zuiden van de stad, heeft geen eigenlijke kern; de bebouwing is gekrompen tot enkele hoeven; nog vrij gave, landelijke omgeving; militair vliegveld ten oosten.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.