Ordingen

Beschrijving

Gemeente gelegen op de overgang van het Haspengouws Plateau naar Vochtig Haspengouw, met dalend reliëf, van het zuiden naar de vallei van de Melsterbeek in het noorden.

Voor het eerst vermeld in 1192 als Ardinghen. De heerlijkheid Ordingen vormde een allodium, afhankelijk van het allodiaal hof te Luik; als leen van het kapittel van Maaseik vermeld in 1551. Achtereenvolgens in bezit van verschillende families, tot het in 1611 verkocht wordt aan de landcommanderij van Alden Biesen, die er de Commanderij van Ordingen opricht.

Parochie afhankelijk van het bisdom Luik, aartsdiaconie Haspengouw, dekenij Sint-Truiden; dochterkerk van de Sint-Genovevakerk van Zepperen, met begevingsrecht bij de landcommandeur van Alden Biesen en tiendrecht bij de pastoor van Zepperen, later ook bij het Sint-Servaaskapittel van Maastricht.

Straatdorp aan de weg Zepperen-Brustem; eerste kerk ten noorden van de kasteeldreef, in 1858 verplaatst naar de overzijde der centrale straat. Resten van de commanderij ten noorden van de weg; het omliggend park is thans volledig verkaveld voor een nieuwe woonwijk. Ook ten zuiden van het dorp verdere uitbreiding sinds de tweede helft van de 19de eeuw. Recente lintbebouwing aan de weg Sint-Truiden-Tongeren, ten zuiden van de gemeente.

Sinds 1970 gefusioneerd bij Brustem. Oppervlakte: 192 hectare. Aantal inwoners (1968): 689.

• GRAUWELS M., De Heerlijkheid en Heren van Ordingen , in Het Oude Land van Loon, 26, 1971, p. 63-64.