Engelmanshoven

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Sint-Truiden
Deelgemeente Engelmanshoven
Straat
Locatie Engelmanshoven (Sint-Truiden)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Sint-Truiden (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gemeente op het Haspengouws leemplateau, met zacht golvend reliëf, dalend naar de Herk.

Vermeld in 929 als Engilmandeshoven (Germaans "Angilamun-des-Hofum", hoeve van Angilamund). Merovingisch grafveld (5de-7de eeuw) in Engelmanshovenbos, opgegraven in 1953-1954. Engelmanshoven en Vrijheers vormden een gemeente, afhangend van de schepenbank van Gelinden, met beroep bij het Hof van Vliermaal. Laathof Haffaeker gelegen op de Hollestraat.

Parochie afhankelijk van bisdom Luik, aartsdiaconie Haspengouw, dekenij Tongeren; patronaatsrecht bij de abt van Sint-Truiden; Vrijheers (Sint-Antoniuskapel) afhankelijk van Engelmanshoven.

Landbouwgemeente met vroegere dorpskern ten noordoosten van de steenweg Sint-Truiden-Luik, doorsneden door verscheidene holle wegen. Kerndorp op het kruispunt der Sint-Jansstraat en Bosstraat met de Engelmanshovenstraat; vroegere kerk ten zuiden van dit kruispunt, later verplaatst ten zuidwesten van de steenweg. De dorpsuitbreiding gebeurde ook deze eeuw, ten zuidwesten van de steenweg.

Oppervlakte: 292 hectare. Aantal inwoners (1970): 720.

  • PACQUAY J., Les paroisses de l'ancien concile de Tongres, y compris les conciles de Hasselt et de Villers-Evêque, Liège, 1909, p. 258-263.
  • SIMENON G., Notes pour servir à l'histoire der paroisses qui dépendent de l'abbaye de Saint-Trond, Liège, 1908, p. 66-69.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gelmen

Gelmen (Sint-Truiden)

omvat Herenboerenparkje van hoeve Het Zwart Huis

Sint-Jansberg 27-31 (Sint-Truiden)

omvat Hoeve Het Zwart Huis

Sint-Jansberg 27-31, Sint-Truiden (Limburg)

omvat Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Luikersteenweg 475, Sint-Truiden (Limburg)

omvat Pastorietuin van de Sint-Jan-de-Doperparochie

Luikersteenweg 473 (Sint-Truiden)

omvat Tuinhek

Engelmanshoven-Dorp 51 (Sint-Truiden)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.