De Klinge

Beschrijving

Grensgemeente van 272 hectare en 2727 inwoners (1976), begrensd door Nederland (ten noorden), Meerdonk (ten oosten), Sint-Gillis (ten zuiden en ten westen).

Kwam pas in 1794 bestuurlijk los van Sint-Gillis, doch bestond zeker reeds in 1269. De plaatsnaam duidt op dorre, heuvelachtige duinen, wat de oorzaak was van de aanvankelijk geringe bewoning. Het grondgebied speelde een rol in verschillende oorlogen waarvan de plaatsen "Spaans kwartier" (1595) en "Fort Bedmar" (1702), thans zonder historische gebouwen evenwel, nog getuigen.

De dorpsplattegrond behoort tot het gemengd type straat-, centrumdorp met voornamelijk vrij recente, eentonige architectuur, ten oosten uitlopend in de Konings-Kieldrechtpolder.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony