Sinaai

Beschrijving

Gemeente van 2651 hectare en 5630 inwoners (1978), begrensd door Stekene (ten noorden), Belsele (ten oosten), Waasmunster en Lokeren (ten zuiden), Eksaarde en Moerbeke (ten westen). De vondst van Gallische en Romeinse penningen wijst op een vroege bewoning. Als parochie kwam Sinaai in 1217 los van Waasmunster. De dorpsplaats een rechthoekig stuk grond, werd in 1219 door Joanna van Constantinopel aan de kerk geschonken. De abdij van Boudelo, in 1197 gesticht op de wijk Klein-Sinaai gaf de stoot tot de ontginning van de eerder onvruchtbare streek. Tot op het einde van het Ancien Regime was Sinaai bestuurlijk verenigd met Belsele. Geboortedorp van de toondichter Edgar Tinel (1854-1912). Prototype van een centrumdorp met rechthoekige dorpskom (kerkhof + dries) waarop in de vier richtingen straten uitmonden. De nog niet door nieuwbouw verstoorde bebouwing bestaat volledig uit panden uit de 19de eeuw, met enkele uit de 18de eeuw. Opmerkelijk klooster in neogotische stijl. Ten Noorden van het kerkhof zogenaamde "Balhoeve" van 1665 met zeldzame moerbeiboom. Beeldbepalend zijnde Sint-Catharinakerk en het gemeentehuis van 1870 in decoratieve baksteenarchitectuur. De ruime afmetingen, de aanplantingen en de imposante vrijheidsboom te midden van de begraasde dries bewerkstelligen een aangenaam gevoel van rust.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, dl.3, Gent, 1879.

Auteurs: Demey, Anthony