Kemzeke

Beschrijving

Gemeente van 1.167 hectare en 2.882 inwoners (1975), begrensd door Nederland (ten noorden), Sint-Gillis (ten oosten), Sint-Pauwels (ten zuiden), Stekene (ten westen). Zoals bij de naburige gemeenten kan ook hier een vroege bewoning vermoed worden door de ligging op de Romeinse heirbaan Brugge-Antwerpen en de vondst van een Gallo-Romeinse waterput. In 1117 scheidde Kemzeke zich af van de moederparochie Waasmunster. Dorpscentrum met neogotische kerk en gemeentehuis uit de 18de eeuw; voorts enkele beeldbepalende burgerhuizen uit de 19de eeuw. Het stratenpatroon is sterk georiënteerd op de weg Sint-Niklaas-Hulst. Ten noorden het zogenaamde "Koningsforeest" met overblijfselen van de Parmavaart uit 1584 en het fort de Tromp.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, dl. 2, Gent, 1878.

Auteurs: Demey, Anthony