erfgoedobject

Pastorie van de Heilig Hartparochie

bouwkundig element
ID: 12105   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12105

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige pastorie, sedert 1970 muziekacademie; neogotisch gebouw, 1908, naar ontwerp van provinciaal architect J. Taeymans, zie gevelsteen met inscriptie in zijgevel.

Halfvrijstaand, onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met centraal, tuitvormig dakvenster en spitse dakkapelletjes aan weerszij.

Verankerde bak- en zandsteenbouw met lijst- en zijtrapgevels, in de voorgevel geritmeerd door Brugse travee met neogotisch maaswerk en kruiskozijnen. Korfboogpoort, in geblokte omlijsting met afgeschuinde dagkanten, waterlijst op consoles met mannen- en vrouwenhoofd en bovenlicht; witgeschilderde houten vleugeldeur met leliebeslag.

Aansluitende zij-ingang met korfboogpoort in gemetselde omlijsting met boog- en stootstenen van natuursteen, geflankeerd door pilasters en omheiningsmuren met dito speklagen en topversieringen.

Eenvoudige bakstenen achtergevel met uitbouw op de begane grond en segmentbogige bovenvensters.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Turnhout, Heilig Hart, dossier 1.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pastorie van de Heilig Hartparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12105 (Geraadpleegd op 17-02-2020)