erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Adolphe Vander Heyden

bouwkundig element
ID
12108
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12108

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën, drie bouwlagen en plat dak, in eclectische, art-nouveaugetinte stijl naar ontwerp van architect A. Vander Heyden, 1910.

Bakstenen lijstgevel op arduinen plint met muurbanden van verglaasde baksteen, zandsteen en gekleurde sgraffitopanelen op borstweringen en fries; onregelmatige gevelbeindiging met gebogen daklijst en topstukken. Rechthoekige vensters onder gietijzeren latei op begane grond en tweede bouwlaag; segmentboogvensters op derde bouwlaag en dito deur; deuromlijsting met gebogen waterlijst en topstukken refererend aan gevelafsluiting.

Origineel houtwerk, onder meer paneeldeur met glas en smeedwerk en bovenlichten met kleine roedeverdeling.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouw. 1910, verg. 18/5/1910.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De woning werd gebouwd in opdracht van de heer Jan Adriaensen, door de ingenieur-architect Adolphe Vander Heyden. Uit archiefonderzoek is gebleken dat de polychrome sgraffito-decoraties in art nouveau ontworpen zijn door de Brusselse decorateur-entrepreneur Paul Cauchie en werden uitgevoerd door zijn atelier. In de publiciteitsbrochures van Atelier Paul Cauchie, uitgegeven vóór de Eerste Wereldoorlog, staat vermeld “Façade, 2, rue de l’Eglise”.

Huis Adriaensen heeft vijf sgraffiti, verspreid over drie bouwlagen. Twee bevinden zich in de deurtravee: boven de gebogen waterlijst van de voordeur en boven het rechthoekige venster van de tweede bouwlaag. In de tweede travee zijn de overige drie panelen verdeeld over de drie bouwlagen. Het onderste paneel bevindt zich tussen de ijzeren latei boven het venster van de gelijkvloerse en onder de vensterdorpel van de tweede bouwlaag. Het tweede paneel met bijzondere vorm situeert zich tussen de vensters van de tweede en derde bouwlaag. Bovenaan in de fries bevindt zich het derde paneel.

De lijntekeningen van de sgraffiti zijn symmetrisch opgebouwd met arabesken, banderollen, guirlandes en gestileerde florale motieven waaronder acanthusbladeren. Een vrouwenportret in profiel en met bloemen in het haar staat centraal in een medaillon op het paneel op de tweede bouwlaag. Typische elementen van ontwerper Paul Cauchie zijn ook de circulaire motieven die telkens voorkomen in allerlei variaties zoals de gestileerde roos en het windroosmotief. Verder is het kleurenpalet van Cauchie herkenbaar met de rode tinten op de okerkleurige toplaag en details in wit en goud. De sgraffiti zijn telkens omgeven door een kader in dezelfde kleuren.

  • Sint-Lukasarchief Brussel, Publiciteitsfolder van Paul Cauchie, ref. 61, 61bis.
  • Stadsarchief Turnhout, Bouwdossiers, #1910/4651.
  • ARIJS H. 2016: De Cauchie-stijl: een kunsthistorische analyse van de Brusselse sgraffiti van het Cauchie-atelier, Bulletin van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, 34/2013-2015, Brussel, 227-272.
  • ARIJS H. 2011: Paul Cauchie (1875-1952): tussen feit en fictie, onuitgegeven masterproef, Vrije Universiteit Brussel, bijlage 4: prospectus, 14-25.
  • VAN RAVESTYN A. 2018: Decoratieve elementen in Turnhoutse gevels, 1890-1940, tegeltableaus en sgraffiti in bebouwd erfgoed tijdens de Art nouveau en het Interbellum, onuitgegeven masterproef, Universiteit Antwerpen, 31, 61-67.
  • SEGERS F. 2004: Art nouveau in Turnhout, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis naar ontwerp van Adolphe Vander Heyden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12108 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Turnhout

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.