Nieuwpoort

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Deelgemeente Nieuwpoort
Straat
Locatie Nieuwpoort (Nieuwpoort)

• Inventarisatie Nieuwpoort (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Beschrijving

Nieuwpoort bestaat uit twee woonkernen: Nieuwpoort-Stad of de oude stadskern landinwaarts en Nieuwpoort-Bad aan de kust als toeristisch centrum; tussen beide, een relatief gering bebouwd gebied met nog deels bewaard agrarisch karakter.

Kustgemeente gelegen aan de IJzermonding, kanalen Nieuwpoort-Duinkerke en Plassendale-Nieuwpoort.

1949: aanhechting van een deel van Oostduinkerke (huidige Nieuwpoort - Bad), Ramskapelle, Westende en Lombardzijde. Zeeduinenrij; gemiddeld 1 km breed en maximaal 20 m hoog; deels bebost en ten westen van de havengeul van het strand gescheiden door middel van een aangelegde wandeldijk (Nieuwpoort-Bad). Grootste gedeelte behorend tot de Zeepolders. Nieuwpoort-Stad ligt op een gemiddeld 4 à 5 m hoge en 400 m brede west-oost georiënteerde strook van binnenduinen zie niveauverschillen in de stad. Belangrijk klein natuur- en vogelreservaat. De IJzermonding" op de rechtse IJzeroever (16 ha). Twee staketsels (1865) van circa 600 m lang zomen de havengeul af; vuurtoren (1949).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi