Ramskapelle

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Deelgemeente Ramskapelle
Straat
Locatie Ramskapelle (Nieuwpoort)

• Inventarisatie Nieuwpoort (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Beschrijving

Gemeente (1.528 ha; 657 inwoners in 1970) in Westhoek en Zeepolders aan de IJzer. Gerechtelijk, administratief arrondissement Veurne; vredegerecht Nieuwpoort. Vlakke, grachtenrijke polders (3 à 4 m hoog) met vruchtbare kleibodem. Landbouwactiviteit. Woongebied voor pendelaars. Sinds 1970 ingelijfd bij Nieuwpoort.

Voor 't eerst vermeld als Ramscappla in 1130 (Guerard Cartularium de St.Bertin) en 1135 (Chronicon et cartularium abbatiae Stil Nicolai Furnensis). Altaar afhankelijk van St-Niklaasabdij, Veurne. Evenals kapittel van St.Walburga te Veurne, vanaf 1114 door Boudewijn VII begiftigd met tienderecht. Tot 1240, ammanie met St.-Joris, afhankelijk van bisdom Terwaan. Deel uitmakend van de Noordvierschaar. "Hof van Oudewerfte" en "Hof van Ieper" op grondgebied Ramskapelle; landerijen en uithoven van Koksijdse Duinenabdij onder meer "De Hem(me)". Bestaan van rederijkerskamer "Ghesellen van der Rhetorike" en Sint-Sebastiaansboogschuttersgilde, circa 1490. In XVII, herhaaldelijk slachtoffer van oorlogsgeweld. Volledige verwoesting tijdens eerste wereldoorlog op enkele uitzonderingen na onder meer hoeve "Koolhof" (Koolhofstraat, nummer 7).

Thans gekenmerkt door een eerder neutrale wederopbouwarchitectuur rondom 6° Linieplein, ten opzichte van kwaliteitsvollere "wederopbouwhoeven", vaak met herbruikt materiaal, grosso modo teruggaand op traditionele regionale hoevebouw, cf. algemeen volume, omwalling en schikking van gebouwen, met verwerking van lokale kenmerken als tuitgevels, aandaken met muurvlechtingen etc.; nieuwe villabouw aan Ramskapellestraat, richting Diksmuide. Storende aanwezigheid van autosnelweg A 18 met klaverblad, nabij dorpskern.

• CLAEYS A., Geschiedenis van Ramskapelle (De Gidsenkring, IX, 2, 1971).
  • ELOY A., Verslag over de gemeente Ramskapelle, Ramskapelle, 1952.