Oostduinkerke

Beschrijving

Westkustgemeente (2974 hectare; 4544 inwoners in 1978) aan het kanaal Veurne-Nieuwpoort; gerechtelijk, administratief arrondissement Veurne; vredegerecht Nieuwpoort; 400 tot 500 meter breed strand (zonder golfbrekers) bij laag tij; voorts voornamelijk 1 tot 1,5 kilometer brede, deels beboste zeeduinen (maximum 25 meter) en vruchtbare, goed gedraineerde zeepolders; landbouwactiviteit en toerisme; natuurreservaat "Sint-André", tevens waterwinningsgebied, aan grens met Koksijde (Doornpanne) en natuurreservaat "Ter Yde" ter hoogte van Groenendijk; tussen Polderstraat en Nieuwpoortsteenweg, beschermd landschap Groenendijk-Monobloc. Buiten Oostduinkerke-Bad, telt de gemeente nog de badplaatsen (van west naar oost) Sint-André, Duinpark en Groenendijk.

Dunia in 1068; Duna capella in 1120; Oost-Duinkercke in 1560, id est oostwaarts gelegen parochie in de duinen. Deel uitmakend van Noordvierschaar, rechtsindeling van kasselrij Veurne-Ambacht. 12de eeuw: ontwikkeling van vissersgehucht "Nieuwe Yde", dank zij schuilhaven nabij het "Vloetgat". Gehucht in 1246 afgescheiden van Veurne-Ambacht en onder jurisdictie van Nieuwpoort geplaatst. Weldra afzonderlijke parochie met eigen kerk, gebouwd met tienden geheven op de aan wal gebrachte haringen. 1314: 700 tot 900 inwoners. Kreeg later meerdere stormen te verduren onder meer in 1394. Verwoesting tenslotte gevolg van verschillende veldslagen onder meer beleg van Nieuwpoort (1489), komst van watergeuzen (1571)en slag in duinen (1581), 1590-'93: Hollanders. Circa 1900: herontdekking van plaats, zogenaamd "Spelleplekke" ten gevolge de alhier gevonden sierspelden, vishaken, munten en vaatwerk. Oostduinkerke eertijds toebehorend aan Wulpen. Kerk onder patronaat van Sint-Niklaasabdij (Veurne). 1644- '46: vernietiging van gebouwen door legerbenden. Bestaan van rederijkerskamer. 1793: vernieling van kerk, waarna wederopbouw. Opkomst van badplaats ten gevolge aanleg steenweg tussen dorp en zee (zie Oostduinkerke-Bad). Verwoesting van dorp tijdens Eerste Wereldoorlog. 1940: vernietiging kerk en gemeentehuis.

• BIJNENS B., Koksijde. Centrum Oostduinkerke. Kruwerswandelpad, Koksijde, 1980.
  • BIJNENS B., Koksijde. Centrum. Oostduinkerke. Hoeven wandelpad, Koksijde, 1979.