Koksijde-Dorp

Beschrijving

Koksijde-Dorp, gesitueerd rondom de Sint-Pieterskerk en het kruispunt Zeelaan-Veurnestraat met Houtsaegerlaan, gekenmerkt door doorsnee-dorpsarchitectuur uit de 19de en 20ste eeuw, vissershuisjes, meestal aangepast, voornamelijk op grens met duinengebied, ook enkele te Koksijde-Bad (wijk Maartenoom), en meerledige polderhoeven, vaak met oude kern en historisch verleden, zie "Ten Bogaerde", "Leihof" en " 's Herenshof" (Burgweg nummer 16).

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi