Koksijde-Bad

Beschrijving

1895: voltooiing van de Zeelaan met opkomst van de badplaats tot gevolg. Inrichting van zeebadendienst op gedeelte van strand, krachtens Koniklijk Besluit van 07.09.1899. Belangrijke rol van familie Terlinck bij ontplooiing van het "toeristische Koksijde": 1904, oprichting van "Chalet des Bains" te Koksijde-Zeebaden: 1905: inhuldiging van eerste hotel zogenaamd "Hotel Terlinck.

Feitelijke uitbouw van badplaats door middel van promotiemaatschappijen. 1899: stichting van "Société Civile des dunes d'Oostduinkerke et de Coxyde" door vermogende Bruggelingen; aanleg van wegen en voetpaden, met als doel de grond in waarde te doen stijgen, naar ontwerp van landmeter Vandevelde (Veurne). Duinzone, thans Koksijde-Bad, in 1905 door vermelde maatschappij aan Frans promotor A. Blieck verkocht. 1906: bouwreglement onbestaand, bouwplannen dienen niet voorgelegd, enkel de rooilijn ten opzichte van openbare weg moet gevolgd worden. 1904: inhuldiging paardetram Koksijde-zee. 1909: verlenging tramlijn van Koksijde-Bad tot Sint-Idesbald via Koningsweg (huidige Koninklijke Baan) door "S.A. Coxyde-Plage"; stoomtram Veurne-Koksijde-Bad.

Vanaf 1910, oprichting van eerste handelshuizen en aantal villa's in vaste materialen; architecten onder meer E. Descamps en G. Lejeune, beide uit Koksijde. 1912: zeedijk voorzien van gaslantaarns. Gunstige evolutie onderbroken door Eerste Wereldoorlog. Volle ontplooiing, toeristische- en economische expansie na de oorlogsjaren. Ontbinding van "Société Civile des Dunes d'Oostduinkerke et de Coxyde". 1931: overname van gronden en wegennet door gemeentebestuur; oprichting door "S.A. Coxy-Dunes" (Ukkel) van zogenaamde "Blekkermolen", spijshuis-belvedère, op Hoge Blekker, vernield in 1940.

1933: voltooiing Koninklijke Baan. Grote bouwbedrijvigheid tussen 1930- 1940: oprichting van meeste hotels, handelshuizen en vakantiehuizen. Stilvallen van toeristische sector door uitbreken van Tweede Wereldoorlog. Toegang tot kuststreek door bezetter verboden; duinengebied met bunkers bezaaid; strand afgesloten door middel van gemetselde muur als onderdeel van "Atlantic Wall"; enkel vissers worden doorgelaten; zeedijk is verboden terrein.

Thans drukke familiebadplaats, gekenmerkt door dichte gebouwenconcentratie in centrum (heterogene lintbebouwing zie Zeelaan en Koninklijke Baan) en meer open cottage-bebouwing in oudere villaverkavelingen weerszijden de Lejeunelaan onder meer rondom P. Sorellaan, Oasisweg, zogenaamd "Village Sénégalais" en Hoge Duinenlaan (zie respectievelijke straten).

• BIJNENS B., LUST B., Koksijde. Historische gegevens en wetenswaardigheden, Koksijde, 1971-1977.
  • DEWAELE M., Koksijde in oude prentkaarten, Zaltbommel (Ned.), 1972.