Izenberge

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Alveringem
Deelgemeente Izenberge
Straat
Locatie Izenberge (Alveringem)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Alveringem (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gemeente (415 ha; 512 inwoners in 1970) in de Westhoek en Zandlemig-Vlaanderen; zacht golvend reliëf met vruchtbare licht-zand-leem- en zandleembodems en nattere beekdepressies.

Vnl. landbouwactiviteit. In 1970 opgenomen door Leisele. Sinds 1976 deelgemeente van Groot-Alveringem.

Reeds gekend ten tijde van de Romeinen: op het grondgebied werd een Romeinse vaas met penningen van Gordiaan Pius, Philips I en Postumus gevonden. Voor 't eerst vermeld in 1142 als Isenberga en Iseberga. Parochie in 1326. Eind XIV was Boudewijn van Schijnckele heer van het hof van Izenberge (cf. Izenbergestraat, nr. 167). Jan van Schijnckele, heer van Walcourt, Sporkingshove en van het hof van Izenberge, burgemeester van het Vrije in 1646-1647, werd in 1643 tot ridder verheven.

Pastoor Reyphin, bouwde ca. 1650 de bedevaartkapel van O.-L.-Vrouw (cf. Izenbergestraat) ter verering van O.-L.Vrouw van Barmhartigheid. Jean-Célestin Neyts Cary, heer van Cleyhem, Walcourt en Izenberge, werd geboren te Brugge in 1766 en stierf aldaar in 1839. Thans landelijke gemeente met T-vormige dorpskom aan de kruising van de Izenberge- en Groenstraat; bebouwing alhier vnl. bestaande uit XIX-rijhuizen van één à twee bouwl. onder pannen zadeldaken. Naar het einde van, en buiten de dorpskern: lossere bebouwing en geïsoleerde meerledige hoeven, vaak omwald en met oude kern.

Ten W. van St.-Mildredaplein en ten Z. van Izenbergestraat: Openluchtmuseum Bachten de Kupe, opgericht in 1972 op initiatief van Z.E.H. L. Vanheule, pastoor van Izenberge; deel uitmakend van de Regionale Heemmusea Bachten de Kupe (v.z.w. 1970). Volgende gebouwen thans opgetrokken naar plannen van architect B. Hendryckx (De Panne): schuur, z.g. "Kruukholschuur", ca. 1759, afkomstig uit Leisele; boerenwoning, voor 1650, uit Beveren-Roeselare; bakhuis, ca. 1800, uit Veurne; wagenhuis, van 1760, uit Hondschoote (Fr.); stallingen, 1780, afkomstig uit Proven; ambachtshuisjes, 1770- 1780, grens Krombeke-O.-Vleteren; wagenmakerij, 1846, uit Gijverinkhove; smidse, midden XIX, uit Bambecque (Fr.). Voorzien: twee werkmanshuisjes, XIX, afkomstig uit Alveringem en een vlasfabriek, XIX, uit Wevelgem.

Bron: Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.

Relaties

maakt deel uit van Alveringem

Alveringem (Alveringem)

Geen afbeelding beschikbaar

omvat Arbeiderswoningen

Pastoriedreef 7, Alveringem (West-Vlaanderen)

omvat Boerenarbeiderswoning Pastorale

Pastoriedreef 1, Alveringem (West-Vlaanderen)

omvat Dorpskern Gijverinkhove en depressie van de Bampoelbeek

Alveringem, Gijverinkhove, Hoogstade, Izenberge (Alveringem), Pollinkhove (Lo-Reninge)

Geen afbeelding beschikbaar

omvat Groenestraat (Izenberge)

Groenestraat (Alveringem)

Geen afbeelding beschikbaar

omvat Izenbergestraat (Izenberge)

Izenbergestraat (Alveringem)

Geen afbeelding beschikbaar

omvat Oude Molenstraat

Oude Molenstraat (Alveringem)

Geen afbeelding beschikbaar

omvat St.-Mildredaplein

St.-Mildredaplein (Alveringem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.