Sint-Idesbald

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Deelgemeente Koksijde
Straat
Locatie Koksijde (Koksijde)

• Inventarisatie Koksijde (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).

Beschrijving

Sinds 1902, aanleg steenweg Koksijde-De Panne met aftakking naar zee (huidige Strandlaan). Eerste tekenen van toeristische ontplooiing te Zeepanne-Baden in 1904 rond "Chalet Bertrand"; laatst genoemde in 1906 uitgegroeid tot "Hôtel des Dunes", eerste hotel van Sint-Idesbald. Familie Bertrand grondlegger van badplaats. Eigenlijke uitbouw in handen van promotiemaatschappijen, onder meer "Société de Saint-ldesbald" (1907). Voorstel tot aanleg van "steenweg Zeepanne-Veurne" in 1907 aanvaard. 1909: verlenging tramlijn van Koksijde-Bad tot Sint-Idesbald via Koningsweg (huidige Koninklijke Baan) door "S.A. Coxyde - Plage". Vanaf 1910: bouw van eerste handelshuizen en villa's in duurzame materialen; architecten confer Koksijde-Bad. 1912: benaming Zeepanne-Baden officieel vervangen door Coxyde-Sint-Idesbaldus. Verdere historische ontwikkeling, confer Koksijde-Bad.

Huidige Sint-Idesbald, tweede, kleinere badplaats van Koksijde, gekenmerkt door T-vormige aanleg (Strandlaan loodrecht op Koninklijke Baan) ter hoogte van centrum, (analoog aan De Panne, Koksijde-Bad en Oostduinkerke) waarop tal van kronkelbanen uitgeven; Strandlaan, zogenaamd winkelstraat, met lintbebouwing tot vier bouwlagen, vanaf de jaren 1930; recentere appartementsgebouwen langsheen Zeedijk; lossere bebouwing, namelijk alleenstaande villa's en vakantiehuizen, genre cottage, buiten centrum.

• BIJNENS B., LUST B., Koksijde. Historische gegevens en wetenswaardigheden, Koksijde, 1971-1977.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi