Helshoven

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Hoepertingen
Straat
Locatie Hoepertingen (Borgloon)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Ook zogenaamd Hellingsfoort. Helshoven hing oorspronkelijk af van de gemeente Berlingen. Het is een klein gehucht met een zeer oude bewoning. De Romeinse heirbaan Tongeren-Tienen loopt erdoor en vormt de zuidgrens met de gemeente Groot-Gelmen. Deze weg blijft tot de aanleg van de steenweg Sint-Truiden-Tongeren-Maastricht in 1819-20, de verbindingsweg tussen de verschillende steden, en staat op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als Grand Chemin de St Tron a Tongres. Tussen de Engelingenmolen en de Romeinse heirbaan werden in 1969 sporen van een Romeinse villa ontdekt. In 1970 werd door de Nationale Dienst voor Opgravingen in het Helshovenveld, op de plaats zogenaamd Op het Tumke, een genivelleerde Gallo-Romeinse tumulus uit het tweede kwart van de 2de eeuw opgegraven.

Tijdens de Franse Tijd wordt Helshoven bij de gemeente Hoepertingen gevoegd. Het gehucht telt in de tweede helft van de 18de eeuw, zie de Ferrariskaart, naast de kapel, drie hoeven. In 1254 wordt er een gasthuis met kapel voor doortrekkende pelgrims opgericht door de ridders van Sint-Jan, in 1317 overgenomen door de commandeur van de Duitse Orde van Bernissem (Sint-Truiden). Het gasthuis wordt later vervangen door een kluis met kapel. De kluis verdwijnt in 1925. De kapel ressorteerde steeds onder de parochie Groot-Gelmen.

  • AMAND M. – NOUWEN R., Gallo-Romeinse tumuli in de Civitas Tungrorum , Publicaties van het Provinciaal Gallo-Romeins Museum te Tongeren, 40, Hasselt, 1989, pagina's 40-43.
  • DARIS J., Histoire de la bonne ville, de l'église et des comtes de Looz, 2 delen, 1865, pagina 165.
  • DUSAR A., Helshoven, oud bedevaartsoord , De Tijdspiegel, 24, 1969, pagina 110.
  • LUX G.V., Hoepertingen , Limburg, 49,(1), 1970, pagina 36.
  • LUX G.V., Hoepertingen: een genivelleerde Gallo-Romeinse tumulus , Limburg, 50,(2), 1970, pagina's 75-76.
  • ULENS R., Een smeekschrift van den E.H. Fred. Wilkers, eremyt van Helshoven aan Graff van Reischkach, Landcommandeur der Dietsche Orde (1793) , Limburg, 9, 1, 1927-28, pagina's 56-57.
  • ULENS R., Documents relatifs à la chapelle de Helshoven (Houpertingen), ancien prieuré de l'Ordre Teutonique , Bulletin de la Société scientifique et littéraire du Limbourg, 43, 1929, pagina's 79-81.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk & Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoepertingen

Hoepertingen (Borgloon)

omvat Cluster van hoogstamboomgaarden

Helshovenstraat 18 (Borgloon)

omvat Engelingenmolen

Helshovenstraat 33, Borgloon (Limburg)

omvat Gesloten hoeve

Helshovenstraat 18, Borgloon (Limburg)

omvat Hoeve

Helshovenstraat 16, Borgloon (Limburg)

omvat Onze-Lieve-Vrouw van de Blijde Vredekapel

Helshovenstraat zonder nummer, Borgloon (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.