Landgoed Jonker de l'Escaille

Beschrijving

Landgoed van jonker de l'Escaille, rechtstreeks verwant met het adellijk Noord-Brabants geslacht de Fierlant. Licht U-vormig gebouw gelegen in beboomd en met grachten omzoomd park, in oorsprong een klein rechthoekig landhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), te dateren circa 1800; zijvleugels van drie traveeën en twee of drie bouwlagen, aan zuidzijde onder plat dak, aan noordzijde onder schilddak, samen met aanpalende, polygonale toren onder licht ingesnoerde spits (leien) toegevoegd tussen 1900 en 1914; van de vergroting aan de noordzijde, uitgevoerd in 1912 door aannemer P. Brosius, zijn de plannen bewaard.

Volledig onderkelderd, bakstenen gebouw met zichtbare ankers voor het oudere deel; latere zijvleugels met horizontaal belijnende speklagen van natuursteen. Gevelbeëindiging met houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen met sporen van voormalige luiken voor het oude gedeelte; oorspronkelijke deur verbouwd tot venster.

Voormalig koetshuis en paardenstallen ten oosten; L-vormige bakstenen gebouw van tweemaal zes traveeën en één tot twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met rechthoekig, getoogde en segmentbogige muuropeningen.

De rood-witte beschildering van zonneweringen (landhuis) en houtwerk (bijgebouwen) verwijst naar de kleuren van de heer.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1912, dossier 33.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle