Borchtlombeek

Beschrijving

Nog landelijke gemeente, eertijds, op het gehucht Kattem na, horend bij het graafschap Vlaanderen. De oudste woonkernen situeren zich rondom het driehoekig pleintje bij de kerk en in het gehucht Kattem, van oudsher een abdij-eigendom.

De bebouwing bestaat, buiten schaarse middelgrote boerderijen, hoofdzakelijk uit 19de-eeuwse boerenhuizen van baksteen, vermoedelijk ter vervanging van oorspronkelijke leembouw, waarvan trouwens overblijfselen. Uit het dorpscentrum, gelegen bij de kerk, vertrekken een aantal straten, waarlangs zich de recentere bewoning heeft uitgebreid, en die zodoende uitgegroeid zijn tot straatgehuchten.

• LINDEMANS J., Toponomie van Borchtlombeek, in Eigen Schoon en de Brabander, XXXV, 1952, p. 353-377.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne