Bergom

Beschrijving

Hoewel gelegen op Herselts grondgebied in het noordoosten van de gemeente, heeft deze kleine woonkern met als oudste vermelding "Berchem", steeds onder de invloedssfeer gestaan van Westerlo, dat vlakbij gelegen was aan de overkant van de Nete. Van oudsher behoorde de wijk tot de heerlijkheid Herselt, parochieel was ze evenwel onderhorig aan de uitgestrekte Sint-Lambertusparochie van Westerlo.

Ten gevolge van de toenemende bevolkingsdruk werd in dit gehucht in 1952 een nieuwe parochie opgericht, gevolgd door de bouw van de kerk Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopgenomen, ingewijd in 1963, thans 1.731 inwoners.

Huidig gehucht in het noordoosten grotendeels ingenomen door en aansluitend bij het prinselijke domein de Merode, dat omgeven is door diverse eiken- en beukendreven met Lourdesgrot, op de grens met Westerlo bevindt zich het zogenaamde "Trammetje", een sluis- en stuwsysteem van 1874 voor het bevloeien van de weiden, de regeling van de waterstand en van de scheepvaart op de Nete (zie Westerlo gemeente-inleiding, Polderstraat nummers 49-51 en Rietstraat). Vrij jonge woonkern ten zuidwesten van het domein, met kerk, aansluitende pastorie en school, uit de jaren 1960. Ten noordoosten van het prinselijke domein vinden we verspreide hoevebouw en recentere eengezinswoningen.

• DE BELIE W., Herselt, Oudheidkundige gegevens, deel I, Kontich, 1973.