erfgoedobject

Kunstenaarswoning van beeldhouwer N. Daems in neorenaissancestijl

bouwkundig element
ID: 12124   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12124

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige woning van beeldhouwer N. Daems, 1884, naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.

Vrijstaande woning met in elkaar gewerkte volumes van twee + één en drie traveeën (respectievelijk straatgevel en zijgevel), twee bouwlagen en zadeldaken (nokrichtingen loodrecht op en parallel aan de straat, leien), met één spitse dakkapel. Lijst-, trap- en puntgevels van bak- en natuursteen, met zwaar belijnende speklagen, kordonvormende druiplijsten, zaagtandfriezen, diamantkoppen, sierankers, pinakels en topornamenten van zandsteen en smeedijzer. Getoogde en rondbogige muuropeningen, omlijst met sleutel, boogstenen en stijlen van zandsteen; een cartouche met jaartal 1884 werd boven de deur aangebracht.

Bovenkamer met nog aanwezige interieurelementen uit bouwperiode, onder meer schoorsteenmantel in neo-Vlaamse renaissance en plafond met moer- en kinderbalken op gesculpteerde consoles; ook de vroegere lambrisering bestaat nog maar werd niet in situ bewaard. Op begane grond van achterbouw, fraai uitgewerkte houten trap met sierlijke leuning en gesculpteerde zijpanelen.

Recente uitbreiding, 1990, met integratie van voormalig tuinhuis in voortgezette stijl.

Het vroegere beeldhouwersatelier, nu nummer 79, werd ingericht met koelcellen voor voedingswaren.

  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 25.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kunstenaarswoning van beeldhouwer N. Daems in neorenaissancestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12124 (Geraadpleegd op 25-08-2019)