erfgoedobject

Kunstenaarswoning van beeldhouwer N. Daems in neorenaissancestijl

bouwkundig element
ID
12124
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12124

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaande woning naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, gebouwd voor baron Ludovicus Coppens, rond 1884 volgens de cartouche boven de inkomdeur. In 1894 koopt beeldhouwer Napoleon Daems de woning.

Vrijstaande woning met in elkaar gewerkte volumes van twee + één en drie traveeën (respectievelijk straatgevel en zijgevel), twee bouwlagen en zadeldaken (nokrichtingen loodrecht op en parallel aan de straat, leien), met één spitse dakkapel. Lijst-, trap- en puntgevels van bak- en natuursteen, met zwaar belijnende speklagen, kordonvormende druiplijsten, zaagtandfriezen, diamantkoppen, sierankers, pinakels en topornamenten van zandsteen en smeedijzer. Getoogde en rondbogige muuropeningen, omlijst met sleutel, boogstenen en stijlen van zandsteen.
Interieur met nog aanwezige interieurelementen uit de bouwperiode. Op de begane grond van de achterbouw bevindt zich een fraai uitgewerkte houten trap met sierlijke leuning en gesculpteerde zijpanelen.

Uitbreiding van 1990 met integratie van voormalig tuinhuis in voortgezette stijl.

De woning vormt één geheel met nummer 79 waar zich vroeger het beeldhouwersatelier van Napoleon Daems bevond.  

  • DE BONT Y. 1995: 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 25.
  • Op basis van nieuwe gegevens verstrekt door de huidige eigenaar is de inventaristekst van 1997 aangepast (2019).

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2019


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kunstenaarswoning van beeldhouwer N. Daems in neorenaissancestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12124 (Geraadpleegd op 15-06-2021)