Teksten van Kunstenaarswoning van beeldhouwer N. Daems in neorenaissancestijl

Kunstenaarswoning van beeldhouwer N. Daems in neorenaissancestijl (2019)

Vrijstaande woning naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, gebouwd voor baron Ludovicus Coppens, rond 1884 volgens de cartouche boven de inkomdeur. In 1894 koopt beeldhouwer Napoleon Daems de woning.

Vrijstaande woning met in elkaar gewerkte volumes van twee + één en drie traveeën (respectievelijk straatgevel en zijgevel), twee bouwlagen en zadeldaken (nokrichtingen loodrecht op en parallel aan de straat, leien), met één spitse dakkapel. Lijst-, trap- en puntgevels van bak- en natuursteen, met zwaar belijnende speklagen, kordonvormende druiplijsten, zaagtandfriezen, diamantkoppen, sierankers, pinakels en topornamenten van zandsteen en smeedijzer. Getoogde en rondbogige muuropeningen, omlijst met sleutel, boogstenen en stijlen van zandsteen.
Interieur met nog aanwezige interieurelementen uit de bouwperiode. Op de begane grond van de achterbouw bevindt zich een fraai uitgewerkte houten trap met sierlijke leuning en gesculpteerde zijpanelen.

Uitbreiding van 1990 met integratie van voormalig tuinhuis in voortgezette stijl.

De woning vormt één geheel met nummer 79 waar zich vroeger het beeldhouwersatelier van Napoleon Daems bevond.  

  • DE BONT Y. 1995: 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 25.
  • Op basis van nieuwe gegevens verstrekt door de huidige eigenaar is de inventaristekst van 1997 aangepast (2019).

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  De Sadeleer, Sibylle
Datum: 2019


Je kan deze pagina citeren als: De Sadeleer, Sibylle: Kunstenaarswoning van beeldhouwer N. Daems in neorenaissancestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313592 (geraadpleegd op 23-06-2021)


Kunstenaarswoning van beeldhouwer N. Daems in neorenaissancestijl (1997)

Voormalige woning van beeldhouwer N. Daems, 1884, naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.

Vrijstaande woning met in elkaar gewerkte volumes van twee + één en drie traveeën (respectievelijk straatgevel en zijgevel), twee bouwlagen en zadeldaken (nokrichtingen loodrecht op en parallel aan de straat, leien), met één spitse dakkapel. Lijst-, trap- en puntgevels van bak- en natuursteen, met zwaar belijnende speklagen, cordonvormende druiplijsten, zaagtandfriezen, diamantkoppen, sierankers, pinakels en topornamenten van zandsteen en smeedijzer. Getoogde en rondbogige muuropeningen, omlijst met sleutel, boogstenen en stijlen van zandsteen; een cartouche met jaartal 1884 werd boven de deur aangebracht.

Bovenkamer met nog aanwezige interieurelementen uit bouwperiode, onder meer schoorsteenmantel in neo-Vlaamse renaissance en plafond met moer- en kinderbalken op gesculpteerde consoles; ook de vroegere lambrisering bestaat nog maar werd niet in situ bewaard. Op begane grond van achterbouw, fraai uitgewerkte houten trap met sierlijke leuning en gesculpteerde zijpanelen.

Recente uitbreiding, 1990, met integratie van voormalig tuinhuis in voortgezette stijl.

Het vroegere beeldhouwersatelier, nu nummer 79, werd ingericht met koelcellen voor voedingswaren.

  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 25.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum: 1997


Je kan deze pagina citeren als: De Sadeleer, Sibylle; Plomteux, Greet: Kunstenaarswoning van beeldhouwer N. Daems in neorenaissancestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/12124 (geraadpleegd op 23-06-2021)