Meerlaar

Beschrijving

Oostelijk gehucht van Vorst, in tegenstelling tot Vorst-Centrum of Groot-Vorst ook "Klein-Vorst" genoemd. Reeds vanaf begin 15de eeuw was er een kapel die aan de inwoners de benaming "kapelmannen" of "die van de kapel" gaf; de parochie ontstond in 1803. Volgens Ferraris- en Vandermaelenkaarten eertijds straatdorp aan de Meerlaarstraat met ook een kleine concentratie van bebouwing op de wijk Verboekt met inplanting van een kloosterhoeve, later kasteel Schollaert. Huidig dorpscentrum gelegen rondom kruispunt van de Meerlaarstraat en de Nieuwstraat/Geelsebaan, 20ste-eeuwse bebouwing met voornamelijk woonwijken uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/0890.

Auteurs: Steyaert, Rita