Architectenwoning H. Vandenplas

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout
Straat Leopoldstraat
Locatie Leopoldstraat 7, Turnhout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Turnhout (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Turnhout (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Architectenwoning H. Vandenplas

Deze bescherming is geldig sinds 10-05-1999.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Architectenwoning H. Vandenplas

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), links eindigend op trapgevel, gebouwd circa 1882 als eigen woning naar ontwerp van H. Vandenplas, in eclectische stijl met sterke inslag van de neo-Vlaamse-renaissance.

Verankerde, bakstenen lijstgevel; verwerking van natuursteen en gesinterde baksteen voor muurbanden, raam- en deuromlijstingen, negblokken, puilijst, kordonvormende lijsten en lekdrempels en decoratieve elementen onder meer diamantpunt, consoles,...

Verhoogd, risalietvormend deurtravee (rechts) onder tentdak (leien) met getrapt dakvenster: rechthoekige erker in fraai houtsnijwerk onder leien dakje, steunend op zware consoles waartussen oculus; boogfries op zware consoles. Linker travee eindigend op fries van cementtegels onder houten kroonlijst met windborden op consoles. Arduinen plint uitgewerkt als imitatiebossage. Rechthoekige of boogvormige glas-in-loodramen in een decoratieve, zandstenen omlijsting, confer de tussenstijlen en pseudo-negblokken, met dito blinde balustrade op borstwering. Rechthoekige, houten deur met beslag en spiegelbogig bovenlicht onder een entablement.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Leopoldstraat, 1882, dossier 4.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Leopoldstraat

Leopoldstraat (Turnhout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.