Beselare

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Deelgemeente Beselare
Straat
Locatie Beselare (Zonnebeke)

• Inventarisatie Zonnebeke (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

Beschrijving

Deelgemeente van Zonnebeke van 2342 inwoners (1989) en 1433 ha Vnl. landbouwen woondorp aan de autosnelweg A 19 Kortrijk-Ieper. Gelegen in ZandlemigVlaanderen; zacht golvend landschap. Het dorpscentrum ligt op een hoogte (53 m), die naar het W. en naar het Z. vrij steil overgaat naar vallei van Reutel-en Scheriabeek.

De oudst bekende schrijfwijze is Beveclare (1087). De dorpsheerlijkheid Beselare besloeg een groot deel van de gemeente en werd in 1705 tot markizaat verheven. Dorp bekend om zijn folkloristische heksenstoet.

Tijdens W.O. I werd het dorp volledig verwoest. De wederopbouw vlg. aanlegplan van architect H. Hoste (Brugge), herstelt in grote lijnen het vooroorlogse stratenpatroon. Het vooroorlogs kerkhof rondom de kerk verhuist echter buiten de dorpscentrum. Dorpskom gevormd door Beselareplaats en Kerkplein met belangrijke uitvalswegen in N.-, W.- en Z.O.-richting resp. Beselare-, Wervik- en Geluwestraat. Recente woonuitbreiding ten O.

Basisbebouwing met breedhuizen van één à twee bouwl. onder pannen zadeldaken.

Doorsnee-wederopbouwarchitectuur doorgaans vrij eenvoudig en in de lijn van het vooroologse, echter nu meer uniformiserend cf. meerdere eenheidsprojecten.

Buiten de dorpskom, verspreide hoevebouw meestal losse bestanddelen o.m. met boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type.

Uit archiefonderzoek blijkt dat verscheidene architecten medewerkten aan de wederopbouw van Beselare o.m. V. Degand (Brussel), C. Spriet (Izegem), J.

Marstboom en L. Janssens (Menen), C. Evrard (Elsene), E. Van Belle (Brugge), A.

Lener (Brussel), F. Lefever (Brussel), G. Boghemans (Menen), V. Provoost (Menen), J. Van Nieuwenhuyse (Kortrijk), E. De Loose (Brussel), V. Van Nieuwenhuyse (Ukkel), M. Dujardin (Komen), L. Hocepied (Moeskroen), R. Lemahieu (Gullegem), J. Maelschalk (Brussel), C. Debels (Kortrijk), C. Halsberghe (Menen).

Referentie(s) A.R., D.V.G.

MAES J.H., Gedenkboek van Beselare in de Eerste Wereldoorlog 1914-1918, Langemark, 1956.

I.D., Het markizaat van Beselare. 't Geslacht van der Woestinne. Burgelijke besturen. Met aanhangsel overfolklore en heksen. (Beselare), 1965.

I.D., Beselaarse plautsnamen en mengelingen, (Beselare), 1970.

I.D., Uit kerkelijk Beselare, (Beselare), 1960.