Geluveld

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zonnebeke
Deelgemeente Geluveld
Straat
Locatie Geluveld (Zonnebeke)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Zonnebeke (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deelgemeente van Zonnebeke. Landbouwen woondorp van 1422 inwoners (1989) en 1477 ha. Ligging in Zandlemig-Vlaanderen, op de grens met de Westhoek; aan de weg Ieper-Menen, aan de A 19. Golvend landschap cf. hoge ligging van de dorpskom, doorsneden door de Reutel- en Kasteelbeek.

Eerste vermelding in 1109 als Gelevelt waarvan de etymologische betekenis neerkomt op: woeste vlakte. Tot parochie verheven in 1173.

Vóór 1914: kasteel van de familie Keingiaert de Gheluvelt met XVIII-uitzicht ten O. van de kerk, eeuwenoude molen ten Z. van de dorpsplaats, XIX-buitenplaats de Laval,...

Tijdens W.O. I: één der belangrijkste strategische punten en volledig verwoest. Oorlogsgedenktekens verspreid over de gemeente:

- Monument South Wales Borderers, Oude Zandvoordestraat nabij de molen - Obelisk Gloucester Regiment, Menenstraat

- Obelisk 18th Division, Menenstraat - Gedenksteen 2de Worcestershire Regiment, Geluveldplaats; herinnert aan de beroemde Engelse tegenaanval op 31.10.1914. Definitieve wederopbouw vlg. aanleg- en rooilijnplan n.o.v. architect-landmeter G. Van Sluys (Blankenberge) van 1922; herstelt in grote lijnen vooroorlogs stratenpatroon en inplanting.

Kleine dorpskom ten N.O. van de Menenstraat. Rechth. marktplein . de Geluveld plaats . met St.-Margaretakerk, pastorie en kloosterschool ten N.; ten Z., vervallen molen in 1926 opgericht ter hoogte van de in W.O. I vernielde "Geluveldsmolen"; ten O., park met het wederopgebouwde kasteel. Aan de Menenstraat: typerende, onderbroken lintbebouwing. Ten N.W. van de dorpskom: nieuwe sociale woonwijk. Aan de Oude Kortrijkstraat: waterreservoir (1953) van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening.

Basisbebouwing met breedhuizen van één à twee bouwl. onder pannen zadeldaken. Doorsnee-wederopbouwarchitectuur doorgaans vrij eenvoudig en in de lijn van de vooroorlogse, echter nu meer uniformiserend cf. meerdere eenheidsprojecten.

Buiten de dorpskom, verspreide hoevebouw meestal met losse bestanddelen o.m. met boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type.

Uit archiefonderzoek blijkt vnl. M. Selly (Ieper) nauw betrokken te zijn geweest bij de wederopbouw van Geluveld: hoeven, woon- en handelshuizen. Verder ook nog M. Dujardin (Komen), C. Schmidt (Poperinge),... J. Coomans (Ieper) ontwierp de St.-Margaretakerk, E. Jaspar (Brussel) de pastorie, en J. Martin (Antwerpen) de gemeenteschool.

Referentie(s)

A.R., D.VG. G.A.G., 861.2.

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.

Relaties

maakt deel uit van Zonnebeke

Zonnebeke (West-Vlaanderen)

omvat Arbeiderswoning

Neerstraat 8, Zonnebeke (West-Vlaanderen)

Geen afbeelding beschikbaar

omvat Arbeiderswoning

Waterstraat 21, Zonnebeke (West-Vlaanderen)

omvat Duitse betonconstructie

Oude Kortrijkstraat zonder nummer, Zonnebeke (West-Vlaanderen)

omvat Duitse bunker

Oude Komenstraat zonder nummer, Zonnebeke (West-Vlaanderen)

omvat Duitse bunker

Oude Komenstraat zonder nummer, Zonnebeke (West-Vlaanderen)

Geen afbeelding beschikbaar

omvat Geluveldplaats

Geluveldplaats (Zonnebeke)

omvat Menenstraat

Menenstraat (Zonnebeke)

omvat Polygoonbos en Reutelbeekvallei

Beselare, Geluveld, Zonnebeke (Zonnebeke)

Geen afbeelding beschikbaar

omvat Wederopbouwhoevetje

Everzwijnhoekstraat 1, Zonnebeke (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.