Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met mezzanino onder zadeldak (nok parallel aan de straat), samen met nummer 9 gebouwd circa 1879 naar ontwerp van H. Vandenplas in opdracht van dezelfde eigenaar, zie gelijkaardige gevelopvatting.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint; begane grond met imitatiebossage; puilijst; paneeldecoratie op borstwering en dammen; houten kroon- en tandlijst op klossen; verankerde zijgevel. Risalietvormend poorttravee: tweede bouwlaag tevens uitgewerkt als imitatiebossage met deurvenster geflankeerd door Ionische pilasters en balkon op decoratieve consoles.

Rechthoekige muuropeningen: op de begane grond in arduinen plattebandomlijsting, vensters recent verlaagd en aangepast; bovenvensters in plattebandomlijsting met entablement.

Interieur poortdoorgang: mozaïekvloer; marmeren plint en dito lambrisering; classicistische wand- en plafonddecoratie; twee deuren van geëtst glas onder meer een driedelige deur, geflankeerd door gecanneleerde Ionische zuilen, die toegang geeft tot ruime traphal; eindigend op rechthoekige houten vleugeldeur met bovenlicht van gekleurd glas in lood, oorspronkelijk afkomstig van voorgevel.

Interieur winkelruimte met bewaarde gebruikelijke 19de-eeuwse enfilade van drie woonvertrekken met typische plafond- en wanddecoratie, zie beschilderd stucplafond; oorspronkelijke fraaie vouwdeur met geëtst glas en gebrandschilderde medaillons en zwartmarmeren schouw met spiegel in koperen lijst op bovenverdieping, afkomstig van benedenvertrekken.

Ruime traphal met marmeren vloer, gelijkaardige plafond- en wanddecoratie met stucwerk, houtsnijwerk en marmerimitaties; originele deuren met koperen klinken; houten bordestrap met ijzeren leuning. Beperkte ingrepen aan grondplan.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Leopoldstraat, 1879.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle