Vinkt

Beschrijving

Deelgemeente van Deinze met 1304 inwoners op 1003 ha (1981). Grenzend ten noorden met de Poekebeek aan Lotenhulle, ten oosten aan Meigem, ten zuiden met Scheerbeek aan Zeveren, ten westen aan Aarsele en kanegem (west-Vlaanderen).

Gelegen in de Vlaamse Zandstreek. Matig golvend landschap, getypeerd door kouters en bulken. De Poekebeek (noordgrens) en de Reigersbeek zijn de voornaamste waterlopen.

Eerst vermelding als Uincte in 1123-46 en als Vinke in 1220. De heerlijkheid ressorteerde onder het Land van Nevele. Belangrijke lenen afhangend van de heren van Nevele waren de heerlijkheid van Oudenhove, de heerlijkheid ter Borcht en de heerlijkeheid ter Spelt.

Talrijke oude pachthoeven waarvan verschillende door grachten omsloten zijn bewaard. De Franse abdij van Marquette (bij Rijsel) had verschillende gronden in het dorpscentrum in haar bezit.

Interessante dorpsstructuur met een opvallendgrote dorpskouterwaarrond verspreide hoevebebouwing op grote percelen en een centrale uitbatingsweg vanuit het dorpscentrum naar het oosten (Heerdweg). Kleine dorpskern met op het kerkhof achter de St.-Bartholomeuskerk een monument opgericht in 1967 ter herdenking van de gesneuvelde Ardense Jagers en de gefusilleerde burgers bij de Slag van Vinkt in mei 1940. Het sterk verminkte dorpsbeeld werd na de wederopbouw verder aangevuld met losstaande lintbebouwing aan de invalswegen. De steenweg van Aalter naar Deinze (Lotenhullestraat) doorsnijdt de dorpskom in noord-zuidelijke richting. Thans landelijke forenzengemeente.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen