erfgoedobject

Kantoor van de Hypotheekbewaring met ambtswoning

bouwkundig element
ID: 12141   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12141

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis met "klassieke" dubbelhuisopstand en dubbelhuisindeling van vijf traveeën met aanpalend pand van drie traveeën, elk van twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat), in nummer 16 met dakkapel onder boogvormig fronton, gebouwd circa 1906 naar ontwerp van J. Rampelbergh als woning met burelen voor de bestuurder van de hypotheekbewaring (zie inscriptie "Hypotheek-bewaring" op nummer 14) in opdracht van het Ministerie van Financiën en Openbare Werken.

Bakstenen lijstgevels op arduinen plint met constructief en decoratief verwerking van natuur- en kunststeen; puilijst; kordonvormende lijsten en lekdrempels; houten kroonlijst, nummer 16 met klossen op stenen consoles. Risalietvormende deurtravee. Rechthoekige keldervensters, gekoppeld (nummer 14) of getralied (nummer 16); overwegend segmentboogvormige muuropeningen onder meer bovenvenster van middentravee in plattebandomlijsting met sleutel en waterlijst, dorpel op consooltjes waartussen paneeldecoratie (nummer 16); rechthoekig gekoppelde bovenvensters gescheiden door pilastertje (nummer 14). Houten vleugeldeuren met bovenlicht voorzien van reliëfglas en ijzerwerk, op nummer 16 met entablement.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1906, dossier 36.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kantoor van de Hypotheekbewaring met ambtswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12141 (Geraadpleegd op 02-12-2020)