erfgoedobject

Geschied- en Oudheidkundig Stadsmuseum Taxandria

bouwkundig element
ID
12146
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12146

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig Geschied- en Oudheidkundig Stadsmuseum Taxandria, zie zandstenen muurband met opschrift. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder verspringend zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien) met dakkapellen en zijtrapgevel, gebouwd in 1911, zie deuromlijsting, naar ontwerp van J. Taeymans in neotraditionele bak- en zandsteenstijl, op initiatief van de Geschied- en Oudheidkundige Kring "Taxandria".

Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als Duitse militaire apotheek; in 1920 stadsmuseum; in 1930 vergroot; naar aaanleiding van nieuwe schenkingen in 1936 heringericht; heden restauratie van interieur voor uitbreiding van het Speelkaartenmuseum.

Verankerde bak- en zandstenen lijstgevel op zandstenen plint; uiterst rechtse travee verhoogd tot trapgevel met overhoekse pinakels waarop bolornament; kordonvormende lijsten; steigergaten. Kruis- en bolkozijnen met glas in lood, negblokken en boogstenen, op de begane grond getralied; houten korfboogdeur met nagelkopdecoratie onder oculus, beiden gevat in geblokte omlijsting.

Interieur. Schouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl: houten schouwbalk met typische siermotieven op zandstenen wangen, bekleding met Delftse tegeltjes.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1911, dossier 67.
  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 197-209.
  • GERITS J., Het Taxandriamuseum te Turnhout, in De Autotoerist, XXXIV, nr. 1, 1981, p. 62-65.
  • SCHELLEKENS J., Turnhout. De Hoofdstad van de Kempen, Zaltbommel, 1949, p. 136.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geschied- en Oudheidkundig Stadsmuseum Taxandria [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12146 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.