Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van enkel- en dubbelhuizen, gebouwd circa 1910 naar ontwerp van J. Crols in eclectische stijl; hoekcomplex van in totaal zeventien traveeën en twee bouwlagen met souterrain onder pseudo-mansardedak met dakkapellen in houten omlijsting met segmentbogig fronton (nok parallel aan de straat, kunstleien).

Gele bakstenen lijstgevels met constructief en decoratief verwerking van arduin en zandsteen; horizontale geleding door muurbanden en kordons; afgeronde hoek, begrensd door lisenen; verspringende gevelvlakken (Kerkstraat); houten kroon- en tandlijst op klossen. Getoogde, getraliede keldervensters met arduinen latei; korfboogvormige muuropeningen, vensters met diamantpuntsleutel en hoekblokken; authentieke, houten (vleugel)deuren met groot bovenlicht.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1910, dossier 25.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle