Sint-Maria-Oudenhove

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ plaats

Deelgemeente Sint-Maria-Oudenhove
Straat
Locatie Sint-Maria-Oudenhove (Brakel)

• Inventarisatie Brakel (geografische inventarisatie: 01-04-1999 - 31-08-1999).

Beschrijving

Deel van de vroegere gemeente Sint-Maria-Oudenhove waarvan het grondgebied in 1977 gesplitst werd tussen twee fusiegemeenten: oostelijk deel met dorpscentrum als deelgemeente bij Zottegem gevoegd; westelijke strook aan en met de Zwalm, met zijn 350 ha nauwelijks 40 % van de vroegere gemeente omvattend, sindsdien fusiegemeente van Brakel; telt 652 inwoners (30.12.2000).

Het Brakelse deel van Sint-Maria-Oudenhove paalt ten noorden en ten oosten aan Zottegem, respectievelijk aan de deelgemeenten Sint-Goriks-Oudenhove en Sint-Maria-Oudenhove en voorts in de zuidhoek aan Lierde (Sint-Martens-Lierde), ten westen aan Nederbrakel en met de Zwalmbeek aan Michelbeke grenzend.

Sterk golvend landschap met grootste niveauverschil in het noorden namelijk de omgeving van Berendries; afdalend van circa 100 meter op de Molenkouter tot circa 30 meter aan de Zwalmbeek. Twee zijbeken van de Zwalm en talrijke bronnen.

Sint-Maria-Oudenhove, gelegen binnen het Land van Aalst, heeft met het aanliggende Michelbeke steeds aan dezelfde heren toebehoord: leenhof eeuwenlang bezit geweest van de heren van Zottegem en nadien circa midden 17de eeuw samen verkocht aan Pieter Blondel. De baronie Sint-Maria-Oudenhove ontstond in 1675 toen Pieter Blondel, heer van Lilare, de titel verwierf van baron van Sint-Maria-Oudenhove, Michelbeke en de heerlijkheid Riede. Op het Brakelse Sint-Maria-Oudenhove ligt het kasteel van Lilare, teruggaand op de gelijknamige heerlijkheid Lilare: de voornaamste heerlijkheid binnen Sint-Maria-Oudenhove met delen op andere parochies. Nog geen uitsluitsel over het tijdstip waarop de heerlijkheid Lilare met Sint-Maria-Oudenhove verenigd werd (minstens sedert 1764).

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, V, Arrondissement Aalst, 4, Gent, 1900.
  • KINDT F. - SCHOLLAERT J. - VANDENHOLEN C., Over de geschiedenis van Sint-Maria-Oudenhove, Sint-Maria-Oudenhove, 1971-72.
  • VAN INSTERDAEL H., Inventaris van het archief van het Land van Zottegem, Rijksarchief te Ronse, Brussel, 1986, p. 12-13.
  • VERACHTEN L., Michelbeke, Sint-Maria-Oudenhove, Elst, Brakel, 1988. Zo groeide ons St Maria-Oudenhove, Sint Maria Oudenhove, 1983.

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke