Eclectisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Turnhout
Deelgemeente Turnhout
Straat Otterstraat
Locatie Otterstraat 34, Turnhout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Turnhout (adrescontroles: 27-02-2007 - 27-02-2007).
  • Inventarisatie Turnhout (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), opgetrokken in 1894 naar ontwerp van P.J. Taeymans.

Onderkelderde, gele bakstenen lijstgevel met verwerking van gesinterde baksteen in decoratieve metselverbanden ter hoogte van fries en van arduin onder meer in plint, borstwering, muurbanden, kordonvormende lekdrempels, raam- en deuromlijsting, decoratieve elementen; houten kroonlijst met klossen. Risalietvormend deurtravee.

Segmentboogvormige muuropeningen met origineel houtwerk in geblokte plattebandomlijsting met bolornamenten en sleutel; middelste venster op tweede bouwlaag met geprofileerde waterlijst; houten vleugeldeur met bovenlicht. Op afgeronde hoek Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind in kunststeen uit 1946 naar ontwerp van beeldhouwer Proost-Sartini uit Antwerpen.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1997

Relaties

maakt deel uit van Otterstraat

Otterstraat (Turnhout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.